Składniki: 50 dkg filetów z dorsza 4 czerwone papryki 1 cebula 2 łyżki białego wytrawnego wina ¾ szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz zielenina (koperek, pietruszka) mąka Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać masło, dodać paprykę, sól, pieprz, chwilę smażyć mieszając, podlać bulionem, dusić powoli aż powstałe sos się…
Kategoria: Dorsz
Dorsz
Pasta z wędzonego dorsza i koncentratu pomidorowego
by Franciszek Głowiński • • 0 Comments
Dorsz
Szaszłyki z dorsza, cukinii i cebulki
by Karolina Łopata • • 0 Comments
Składniki: 75 dag filetów z dorsza 4 łyżki maki 3 jajka 1 szkl. bułki tartej 3 cukinii 1 cebula 20 dag wędzonego boczku sól pieprz Marynata: 3 ząbki czosnku 1 łyżka oregano Sok z 1 cytryny ¼ szkl. oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Rybę pokroić w kostkę, po czym dodać…
Dorsz
Gotowany dorsz z chrzanem i jajkiem
by Zuza Nowicka • • 0 Comments
Składniki: ½ pęczka dymki 200 ml wytrawnego białego wina 5 ziaren białego pieprzu 1 ½ łyżeczki soli 600 g filetów z dorsza 4 jajka ½ pęczka natki pietruszki 4 łyżki startego chrzanu Sposób wykonania: Dymkę posiekać po czym zalać ją 300 ml wody oraz winem. Wrzucić jeszcze ziarna pieprzu oraz sól. Całość doprowadzić do wrzenia…
Dorsz
Dorsz z sosem ziołowo-musztardowym
by Agata Grabowska • • 0 Comments
Składniki: 600 g filetów z dorsza 1 łyżka cukru 2 łyżki octu słodowego 2 łyżki musztardy ½ pęczka ulubionych ziół 7 łyżek oleju sól pieprz Sposób wykonania: Filety zalać wywarem i gotować około 8 minut na małym ogniu. W między czasie ocet wymieszać razem z cukrem, musztardą oraz ziołami. Następnie nie przerywając mieszania dodawać stopniowo…