Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Konfitura wiśniowa Ilony

Składniki: wiśnie 2 kg cytryna 2 sztuki żelfix 2 opakowania cukier 1 kg Sposób przyrządzenia: Wiśnie należy bardzo dobrze umyć pod bieżącą wodą, a następnie wydrylować z pestek i dodać do nich startą skórkę z cytryny i skórkę pokrojoną w drobne paseczki oraz dwa całe opakowania żelfixu. Wszystko razem należy włożyć do garnka i gotować…

Ocet jałowcowy Ilony

Składniki: • ocet 2 l • owoce jałowca 50 dag Sposób przyrządzenia: Przebrane wcześniej owoce jałowca proszę dokładnie oczyścić, a następnie połowę z nich rozgnieć, a pozostałe pozostawić w całości. Przełożyć przygotowane w ten sposób owoce do karafki i zalać je octem, następnie odstawić na 5- 7 dni w celu nabrania smaku. Przepis nadesłany na…

Ocet czosnkowy Ilony

Składniki: • czosnek 6 ząbków • bazylia 3 łyżki • tymianek 3 łyżki • pieprz 10 ziarenek • ocet 1/2 litra Sposób przyrządzenia: Czosnek proszę dokładnie obrać z łupinek, następnie włożyć go do butelki, po czym dodać do niego zioła- bazylię i tymianek, następnie zalać octem i zakręcić szczelnie butelkę. Ocet jest dobry do spożycia…

Marynowana cebulka

Składniki: cebula 4 kg sól 80 dag Sposób przyrządzenia: Cebulę proszę obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry, które należy posypać dobrze solą i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny, po czym należy ułożyć cebulę w słoikach i ugniatać ją, zakręcić słoiki i pasteryzować je przez 10 minut. Przepis nadesłany na Super Konkurs…