Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Grzyby marynowane

Grzyby marynowane na sposób gruziński

Składniki: 50 dkg oczyszczonych niedużych grzybów (podgrzybek, borowik) 34 łyżki octu winnego jabłkowego ½ szklanki oliwy 3 ząbki czosnku 3 ziarna czerwonego pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 4 liście laurowe Sposób przyrządzenia: Grzyby dokładnie umyć, przyciąć trzony. Czosnek obrać, drobno posiekać. W głębokim rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenie, zmniejszyć ogień i…

Grzyby kiszone

Składniki: 1 kg świeżych grzybów rydze, borowiki, koźlarze, podgrzybki, opieńki, pieczarki  2 dkg soli 2 ząbki czosnku 2 ziaren pieprzu i ziela angielskiego 2 listki laurowe Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, trzonki przyciąć krótko. Po umyciu i starannym oczyszczeniu, grzyby należy lekko obgotować, odsączyć i oziębić na sicie. Odcedzone i ostudzone grzyby układać w kamiennym garnku…

Grzyby solone

Składniki: 1 kg grzybów borowiki, podgrzybki, rydze, maślaki, kurki, gąski 20 dag soli Sposób przyrządzenia: Można solić same kapelusze lub grzyby z trzonami, które jednak trzeba skrócić; większe sztuki krajemy na części. Grzyby, oczyścić dokładnie i umyć. Podciąć nóżki. Duże kapelusze podzielić na mniejsze części. Zagotować wodę z 5 dag soli. Wrzucić grzyby do wrzątku…

Marynowane grzyby.

Młode grzyby, dopóki jeszcze są białe wewnątrz, opłukać dobrze, ułożyć w rondel lub lepiej w duży gliniany tygiel, przesypać krajaną w plasterki cebulą i dusić z początku pod pokrywką, później bez pokrywy, dopóki się prawie zupełnie sos nie wygotuje, często ostrożnie mieszając, żeby się nie przypaliły. Gdy się już sos wygotuje dostatecznie, wybrać same grzyby,…