Składniki: 50 dkg oczyszczonych niedużych grzybów (podgrzybek, borowik) 34 łyżki octu winnego jabłkowego ½ szklanki oliwy 3 ząbki czosnku 3 ziarna czerwonego pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 4 liście laurowe Sposób przyrządzenia: Grzyby dokładnie umyć, przyciąć trzony. Czosnek obrać, drobno posiekać. W głębokim rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenie, zmniejszyć ogień i…
Kategoria: Grzyby marynowane
Grzyby marynowane
Grzyby kiszone
by Gosposia Basia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg świeżych grzybów rydze, borowiki, koźlarze, podgrzybki, opieńki, pieczarki 2 dkg soli 2 ząbki czosnku 2 ziaren pieprzu i ziela angielskiego 2 listki laurowe Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, trzonki przyciąć krótko. Po umyciu i starannym oczyszczeniu, grzyby należy lekko obgotować, odsączyć i oziębić na sicie. Odcedzone i ostudzone grzyby układać w kamiennym garnku…
Grzyby marynowane
Grzyby solone
by Gosposia Basia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg grzybów borowiki, podgrzybki, rydze, maślaki, kurki, gąski 20 dag soli Sposób przyrządzenia: Można solić same kapelusze lub grzyby z trzonami, które jednak trzeba skrócić; większe sztuki krajemy na części. Grzyby, oczyścić dokładnie i umyć. Podciąć nóżki. Duże kapelusze podzielić na mniejsze części. Zagotować wodę z 5 dag soli. Wrzucić grzyby do wrzątku…
Grzyby marynowane
Grzyby marynowane
by Gosposia Basia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg grzybów leśnych lub pieczarek 3 dkg soli Marynata: 1 l wody 5 dkg soli 7 dkg cukru 1 szklanka octu spirytusowego 10% 1 marchewka 6 ziaren czarnego pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 gałązka koperku 1 liść laurowy 1 mała cebula Alternatywnie: 1 litr octu 3% winnego z białego wina 2 łyżeczki…
Grzyby marynowane
Marynowane grzyby.
by tinca • • 0 Comments
Młode grzyby, dopóki jeszcze są białe wewnątrz, opłukać dobrze, ułożyć w rondel lub lepiej w duży gliniany tygiel, przesypać krajaną w plasterki cebulą i dusić z początku pod pokrywką, później bez pokrywy, dopóki się prawie zupełnie sos nie wygotuje, często ostrożnie mieszając, żeby się nie przypaliły. Gdy się już sos wygotuje dostatecznie, wybrać same grzyby,…