Składniki: 30 dag białej fasoli, np. Jaś 2 suszone grzyby 2 średnie cebule 20 dag kiełbasy 10 dag wędzonego boczku 1 puszka pomidorów w całości 1/3 szklanki bulionu 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka mąki sól, pieprz, majeranek i lubczyk Sposób przygotowania: Fasolę opłukać, zalać zimną wodą. Pozostawić na 12 godz. Ugotować do miękkości w wodzie,…
Kategoria: Półmięsne
Półmięsne
Krokiety wiosenne
by Gałucha • • 1 Comment
Skład: Ciasto: 25 dkg mąki 2 jaja ½ l wody Farsz: 25 dkg chudej wieprzowiny 15 dkg obranych krewetek 1 cebula 25 dkg kiełków sojowych 1 łodyga selera 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru Sól Olej Sposób przyrządzenia: Ze składników na ciasto zrobić ciasto naleśnikowe. Selera i cebulkę drobno posiekać. Mięso i krewetki drobno…
Półmięsne
Bigos z buraków
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 70 dag wieprzowiny, 70 dag kiszonych czerwonych buraków, 2 średnie cebule, sól, pieprz i liść laurowy Sposób przyrządzenia: Mięso i buraki pokroić w grubą kostkę. Dodać pokrojoną cebulę i liść laurowy. Podlać wodą i dusić do miękkości mięsa. (ok. 1 godz.) Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody.
Półmięsne
Warzywa i grzyby z mięsnym farszem
by Paweł • • 2 komentarze
Składniki: mięso mielone wieprzowo-wołowe średniej wielkości cebulki papryka kolorowa {mała} pieczarki oliwa z oliwek jajka ziemniaki pieprz czarny pieprz ziołowy gałka muszkatołowa świeżo mielona sól Sposób przyrządzenia: Mięso przełożyć do miseczki wbić jaja , dodać przyprawy i starannie wyrobić /na 0.5 kg mięsa 3 jaja / odstawić w chłodne miejsce na ok. pół godz. Warzywa…
Półmięsne
Gulasz wieprzowy z rzepą
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 2 kg rzepy (6 – 8 sztuk), 1 kg mięsa wieprzowego bez kości, 2 łyżki mąki, tłuszcz, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany sól. Sposób przygotowania: Rzepę obrać, pokroić na ósemki i gotować 30 min w lekko osolonej wodzie. W tym czasie obsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Ugotowaną rzepę odcedzić i dodać do mięsa i…