Składniki
- jabłka 8 sztuk
- miód 6-9 łyżek
- rodzynki 10 dag
- orzechy włoskie posiekane 10 dag
- cukier 5 łyżeczek
Składniki: 1 kg. jabłek 60dag. płatków migdałowych 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru szczypta cynamonu Kruszonka: 20 dag. masła 20 dag. mąki 20 dag. cukru Przygotowanie:Jabłka obrać, pokroić i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Migdały uprażyć. Masło, mąkę i cukier wyrobić na kruszonkę. Uprażone migdały dodać do kruszonki i wymieszać.…
Składniki: 5 jabłek 2 cebule 5 dag słoniny sól cukier majeranek Sposób wykonania:Cebulę posiekać po czym zeszklić ją na stopionej słoninie.Następnie dodać do niej jabłka, oprószyć solą oraz majerankiem.Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości jabłek. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Annę
Składniki: 4 -5 jabłek ½ łyżeczki mąki jajko 2 -3 łyżki tartej bułki łyżeczka masła Sposób wykonania:Jabłka obrać ze skórki po czym obtoczyć je z mące.Następnie każde jajko zanurzyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.Ułożyć jabłka na blasze wysmarowanej tłuszczem.Na każdym jabłku położyć kawałeczek masła.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i ubiec na złoto. Przepis…
Składniki: ½ kg agrestu 2 owoce kiwi ¾ l wody 10 dag cukru kawałek skórki cytrynowej ½ laski wanilii cukier Sposób przygotowania:Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, wówczas wrzucić do niej agrest, skórkę z cytryny oraz wanilię, trzymać na ogniu do miękkości agrestu.W między czasie kiwi obrać, jedno przekroić na pół i wrzucić do agrestu…