Składniki
- jabłka 8 sztuk
- miód 6-9 łyżek
- rodzynki 10 dag
- orzechy włoskie posiekane 10 dag
- cukier 5 łyżeczek
Sposób przyrządzenia
Należy dokładnie umyć jabłka. Następnie odciąć plaster w miejscu z
ogonkiem, po czym wydrążyć gniazda nasienne z jabłek oraz trochę
miąższu. Miąższ jabłka należy pokroić na niewielkie kawałki.
Następnie wymieszać wybrany miąższ wraz z rodzynkami, orzechami oraz
płynnym miodem.
Tak przygotowanym farszem należy wypełnić dokładnie jabłka. Przykryć
wcześniej odciętymi plastrami jabłka. Należy teraz owinąć jabłka w folię
aluminiową, po czym włożyć do formy, a następnie wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na około pól godziny.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos