Składniki: 20 krążków ze świeżego lub konserwowego ananasa 1 szklanka wiórek kokosowych Sposób przyrządzenia: Wiórka kokosowe lekko wyprażyć na suchej patelni. Krążki ananasa obtoczyć w wyprażonych wiórkach, odkładać na kuchenny papierowy ręcznik, pozwolić aby sok lub zalewa wyschły, a wiórka przywarły do krążków owocu.
Kategoria: Owoce egzotyczne
Ananas
Ananas z grilla
by Karina Zawiślak • • 0 Comments
Składniki: 1 świeży ananas 1 łyżka rumu 1 łyżka otartej z cytryny skórki Marynata: 1 łyżka oliwy ¼ łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki miodu Sposób przyrządzenia: Ananasa oczyścić, pokroić w plastry. Składniki marynaty zmiksować. Plastry ananasa posmarować marynatą, odstawić na kilkanaście minut. Piec na dobrze nagrzanym…
Banany
Banany w kruszonce
by Kinga Tokarz • • 0 Comments
Składniki: 5 bananów 5 łyżek likieru z czarnych porzeczek 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki okruchów ciasta 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki zmielonych migdałów 3 łyżki stopionego masła ½ tabliczki gorzkiej czekolady kilkanaście orzeszków pistacjowych Sposób wykonania: Obrane banany pokroić po czym zalać je likierem oraz sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut.…
Banany
Banany w karmelu
by Ela Studzińska • • 0 Comments
Składniki: 4 banany 3 łyżki cukru sok z 2 pomarańczy sok z ½ cytryny 3 łyżki masła Sposób wykonania: Cukier przesmażyć na patelni, gdy się zazłoci wlać sok z cytryny z i pomarańczy. Wrzucić jeszcze masło i cały czas mieszając aż całość zgęstnieje. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół po czym dodać do karmelu.…
Banany
Banany w mleczku kokosowym
by Ula Koper • • 0 Comments
Składniki: 6 bananów 125 ml śmietanki 750 ml mleczka kokosowego 1 szkl. cukru 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Mleczko kokosowe zagotować. W między czasie obrać banany i pokroić je na kawałki po czym wrzucić do mleczka. Trzymać na małym ogniu do momentu, aż banany zmiękną, wówczas dodać cukier i sól do smaku. Gotować jeszcze aż…