Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Owoce egzotyczne

Mango w syropie

Składniki: 2 owoce mango 1 szkl. wody 1/2 skl. cukru sok z 1 limetki 1 laska wanilii 1 gwiazdka anyżu Sposób wykonania; Z wanilii nożykiem wydobyć ze środka miąższ po czym przełożyć go do rondelka. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz mango. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu aż sos zgęstnieje.…

Mango z rodzynkami

Składniki: 1 ½ kg owoców mango 400 g rodzynek 2 łyżki startego imbiru 1 papryczka chili ½ szkl. octu ryżowego 1 główka czosnku 150 g brązowego cukru sól Sposób wykonania: Obrane mango pokroić na kawałki po czym wrzucić do rondelka. Dodać posiekany czosnek, startu imbir, cukier, rodzynki, ocet oraz posiekaną papryczkę. Całość wymieszać i dusić…

Grillowany ananas z kokosem

Składniki: ½ dojrzałego ananasa 3 łyżki ciemnego rumu 1 łyżka brązowego cukru ¼ szkl. wiórków kokosowych Sposób wykonania:Obranego ananasa pokroić na grube plastry, które skropić rumem po obu stronach i posypać cukrem. Układamy ananasa na ruszcie i grillujemy około 10 minut w trakcie przewracając na drugą stronę aby równomiernie się opiekł.Przed podaniem posypać wiórkami koksowymi.

Lody ananasowe

Składniki: 1 ½ szkl. cukru 100 g ananasa 1 cytryna 3 szkl. wody Sposób wykonania:Wodę z dodatkiem cukru zagotować, wówczas dodać startego ananasa oraz sok z cytryny.Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Następnie przelać do formy i wstawić do zamrażalnika.

Banany w cieście Ilony

Składniki:• banany 6 sztuk• olej do głębokiego smażenia• miód 10 łyżeczek• płatki migdałowe 8 dag• mąka 30 dag• proszek do pieczenia 1 łyżeczka• jajko 1 sztuka• woda 3/4 szklanki Sposób przyrządzenia:Należy wymieszać ze sobą miód, płatki migdałowe, mąkę, proszek dopieczenia, jajko i wodę i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić je na półgodziny. Banany należy obrać ze…