Składniki: 1 kg. jabłek 60dag. płatków migdałowych 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru szczypta cynamonu Kruszonka: 20 dag. masła 20 dag. mąki 20 dag. cukru Przygotowanie:Jabłka obrać, pokroić i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Migdały uprażyć. Masło, mąkę i cukier wyrobić na kruszonkę. Uprażone migdały dodać do kruszonki i wymieszać.…
Kategoria: Jabłka
Jabłka
Jabłka duszone z cebulą
by Anna • • 0 Comments
Składniki: 5 jabłek 2 cebule 5 dag słoniny sól cukier majeranek Sposób wykonania:Cebulę posiekać po czym zeszklić ją na stopionej słoninie.Następnie dodać do niej jabłka, oprószyć solą oraz majerankiem.Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości jabłek. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Annę
Jabłka
Złote jabłka z piekarnika
by Karolina • • 0 Comments
Składniki: 4 -5 jabłek ½ łyżeczki mąki jajko 2 -3 łyżki tartej bułki łyżeczka masła Sposób wykonania:Jabłka obrać ze skórki po czym obtoczyć je z mące.Następnie każde jajko zanurzyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.Ułożyć jabłka na blasze wysmarowanej tłuszczem.Na każdym jabłku położyć kawałeczek masła.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i ubiec na złoto. Przepis…
Jabłka
Śliwki i jabłka smażone w cieście
by Ewa • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 1 szkl. mleka sól ½ łyżeczki proszku o pieczenia olej 4 jabłkao garść śliwek cukier Sposób przygotowania:Do mleka wbić jajka oraz dodać mąkę, sól, olej oraz proszek do pieczenia.Całość dokładnie wymieszać aby powstało ciasto trochę gęściejsze niż na naleśniki.Następnie obrać jabłka i pokroić je na plasterki…
Jabłka
Suflet z jabłkami
by Alicja • • 0 Comments
Składniki: 10 dag masła 15 dag cukru 4 jajka 60 dag twarożku 4 łyżki kaszy manny 75 dag winnych jabłek 2 łyżki cukru Sposób wykonania:Do masła wsypać cukier i całość dokładnie ucierać w trakcie dodając po jednym żółtku.Następnie dodać kasze mannę, twarożek oraz białka ubite na sztywną pianę.Całość dokładnie ale delikatnie wymieszać.Obrane jabłka pokroić w…