Składniki: Mogą być jakiekolwiek morskie stworzenia, dobra mieszanka to: małże, małe ostrygi, kawałki ryby, ośmiornice, krewetki, etc., może być sama ryba, lub same krewetki, byle nie z puszki, duży garnek rosołu, może być kurzy albo rybny, duża włoszczyzna, zawinięta, aby było łatwo wyjąć, powinna mieć gałązkę kopru, albo anyżu, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele…
Kategoria: Owoce morza
Owoce morza
Ostrygi smażone w cieście
by Olusia • • 0 Comments
Skład: 40 ostryg 250 ml wina 2 łyżki soku z cytryny 150 g mąki 1 łyżka masła 2 jajka 250 ml mleka sól pieprz olej do smażenia 2 cytryny zielona pietruszka Sposób przyrządzenia: Wyszorować ostrygi, wyjąć ze skorupek i obgotować w winie. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut.…
Owoce morza
Zupa z muli
by Daga • • 0 Comments
Skład: 0,5kg muli 1 szklanka rosołu drobiowego 1 ząbek czosnku 2 cebule 1 szklanka śmietany 1 szklanka białego wytrawnego wina sól, biały pieprz Sposób wykonania: cebule i czosnek obrać, drobno pokroić. W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cebulę i czosnek, a gdy się zeszklą wlewamy bulion, białe wino i mule. Gotujemy na wolnym ogniu. Po…
Krewetki
Złote krewetki
by Roman • • 1 Comment
Krewetki
Krewetki z grila 2
by paweł • • 1 Comment
Skład: jedno opakowanie krewetek wypatroszonych/im większe tym lepsze/ pęczek naci z pietruszki czosnek oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Krewetki wypłukać na sicie i zostawić żeby obciekły. Nać posiekać drobno z czosnkiem i odrobiną wegetty wlać oliwę i dobrze wymieszać. Krewetki przełożyć do naczynia i zalać marynatą odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Nadziewać na…