Składniki: • 4 kalmary • 1 dag szpinaku • 15 dag ricotty • 2 cebule • 20 dag pomidorów z puszki • 100 ml bulionu • 1 ząbek czosnku • 2 łyżki bułki tartej • 4 łyżki oliwy • sól • pieprz Sposób wykonania: Szpinak lekko obgotować w wodzie po czym odsączyć i posiekać. Następnie…
Kategoria: Kalmary
Kalmary
Chrupiące kalmary
by Zbyszek • • 0 Comments
Kalmary
Kalmary panierowane
by Krystyna • • 0 Comments
Kalmary
Kalmary w sosie
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg oczyszczonych tuszek kalmarów 2/3 szklanki kwaśnej śmietany kremowej 2/3 szklanki bulionu z drobiu ½ cytryny 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mąki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Kalmary dokładnie umyć. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, posolić, zakwasić sokiem z cytryny, dodać kalmary, gotować 5 minut, odcedzić. Z masła i mąki przygotować białą…
Kalmary
Kotleciki z kalmarów
by Maria G • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg oczyszczonych tuszek z kalmarów 20 dkg drobnego makaronu (Pastini) 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 czerwona papryka 1 jajko 3 łyżki masła sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu producenta. Umyte kalmary zalać wrzątkiem, gotować 2 minuty, schłodzić, drobno posiekać. Cebulę i paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę,…