Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotleciki z kalmarów

Składniki:

  • 40 dkg oczyszczonych tuszek z kalmarów
  • 20 dkg drobnego makaronu (Pastini)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować wg przepisu producenta. Umyte kalmary zalać wrzątkiem, gotować 2 minuty, schłodzić, drobno posiekać. Cebulę i paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę, zeszklić na odrobinie oleju. Kalmary, makaron, cebulę, paprykę, natkę i jajko wymieszać dokładnie po uprzednim przyprawieniu, formować w niewielkie kotleciki. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć kotleciki na złoty kolor. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym.
Przepis nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Maria G

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *