Składniki:
- 40 dkg oczyszczonych tuszek z kalmarów
- 20 dkg drobnego makaronu (Pastini)
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu producenta. Umyte kalmary zalać wrzątkiem, gotować 2 minuty, schłodzić, drobno posiekać. Cebulę i paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę, zeszklić na odrobinie oleju. Kalmary, makaron, cebulę, paprykę, natkę i jajko wymieszać dokładnie po uprzednim przyprawieniu, formować w niewielkie kotleciki. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć kotleciki na złoty kolor. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym.
Przepis nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Maria G