Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalmary w śmietankowym sosie

Składniki:

  • 60 dkg tuszek kalmarów
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Kalmary umyć, osuszyć, pokroić w słomkę. W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać kalmary, sól, pieprz. Smażyć razem 3 minuty. Dodać mąkę, rozprowadzić dokładnie w rondlu i po minucie dodać śmietanę. Dusić na wolnym ogniu aż kalmary będą miękkie. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
Przepis nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Maria G

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *