
Składniki:
– 4 steki wołowe
– łyżka zielonego pieprzu z zalewy
– 100 ml brandy lub wina (dowolnego białego lub czerwonego)
– 150 g słodkiej śmietany kremówki
– łyżka oleju do smażenia

Składniki: – 800 g wołowiny bez kości – 100 g wędzonego boczku – 1 średnia cebula – 100 g orzechów włoskich lub laskowych – 4 ząbki czosnku – łyżka sosu sojowego – pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu – 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki jak kto lubi, ja dodaje: – 2 duże mięsiste…
Skład: 50dkg wołowiny pieczeniowej kolorowa papryka kilka pieczarek 1 cebula czosnek wg uznania 2 pomidory sól, pieprz, chili Sposób przyrządzenia: Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę zeszklić na tłuszczu. Papryki oczyścić, pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w niezbyt cienkie plastry, dodać do duszącej się cebuli. Umytą i osuszoną wołowinę pokroić w dużą kostkę, szybko…
Jak to zrobić? – Ugotować na wołowinie rosół. Gdy wołowina będzie dochodzić, w tym samym rosole ugotować ziemniaki. Miękką wołowinę wyjąć z rosołu, odsączyć, ułożyć na półmisku i ugarnirować ziemniakami z rosołu, całość posypać drobno siekaną natką pietruszki. Przygotuj na sos chrzanowy: 2-3 łyżki śmietany 3 dekagramy masła 2 dekagramy mąki 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki…