Skład: polędwica wołowa oliwa cienko pokrojone świeże pieczarki (opcjonalnie) sól biały pieprz Sposób przyrządzenia: Surową polędwicę dokładnie myjemy i suszymy, czyścimy z błon. Zwijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki, żeby solidnie stężała, ale nie zamarzła. Gdy jest już twarda, wyjmujemy ją z folii i bardzo ostrym nożem kroimy na możliwie jak najcieńsze paski.…
Kategoria: Wołowina
Wołowina
Tatar
by Tomek • • 1 Comment
Skład: polędwica wołowa mała cebula 6 marynowanych grzybków żółtka (po jednym na porcję) oliwa sos sojowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z błon, zemleć. Z mięsa uformować małe kopczyki, w każdym zrobić wgłębienie, do środka którego włożyć surowe żółtko. Ułożyć na półmisku na liściach sałaty. Cebulę, korniszony, grzybki pokroić w bardzo…
Wołowina
Rolady wołowe śląskie
by Teresa • • 0 Comments
Skład: wołowina bez kości musztarda pieprz, sól boczek wędzony ogórek kiszony suszone grzyby Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, rozbić na cienkie płaty.. Posmarować ostrą musztardą. Na środku każdego ułożyć plaster boczku, pokrojony ogórka kiszonego i piórka cebuli. Zawinąć, zabezpieczyć nitką czy wykałaczką, oprószyć mąką. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich…
Wołowina
Klops wołowy
by Krystyna • • 0 Comments
Skład: 1kg mielonej wołowiny łyżka oliwy 2 jajka cebula szczypta suszonej mięty pęczek natki pietruszki 3 łyżki posiekanych migdałów łyżka masła 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki kartoflanej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Oliwę rozgrzać w rondlu, wsypać pokrojoną cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Wlać 3/4 szklanki…
Wołowina
Boeuf Stroganow
by Teresa • • 0 Comments
Skład: polędwica wołowa cebula pieczarki masło sól, pieprz, łyżeczka musztardy śmietana olej Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić na plastry o grubości 1/2 cm, następnie pokroić wzdłuż ścięgien na paski o szerokości 1 cm. Pokroić cebulę w krążki, pieczarki na cienkie plasterki i podsmażyć to na oleju ok. 25 min, do odparowania soku z pieczarek. Na drugiej…