Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Żeberka

Żeberka po staropolsku

Składniki: 1 kg grubych żeberek wieprzowych 4  łyżki smalcu 2 cebule 2 ząbki czosnku zestaw warzyw rosołowych bez kapusty 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Żeberka  oczyścić z nadmiaru tłuszczu, umyć, pokroić na porcje, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu zlać tłuszcz, skropić wodą…

Żeberka wieprzowe diabelskie

Składniki: 1 kg grubych żeberek wieprzowych 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 1 cebula liść laurowy, ziele angielskie 5 łyżek pikantnego keczupu sól, pieprz olej      Sposób przyrządzenia : Z żeberek umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem, natrzeć czosnkiem roztartym z solą. Cebulę obrać, drobno posiekać, przełożyć do rondla. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć żeberka, przełożyć…

Żeberka po grecku

Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych Marynata: 1 łyżka świeżo startej skórki z cytryny 1/3 szklanki soku cytrynowego ¼ szklanki tartej cebuli 1 łyżka oregano 1 łyżka miodu 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku ¾ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone żeberka podzielić na porcje. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. W misce zalać podzielone…

Żeberka glazurowane

Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych Sos: ½ szklanki sosu Hoisin 1/3 szklanki keczupu ¼ szklanki miodu ¼ szklanki sosu sojowego 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki tartego imbiru 3 rozdrobnione ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Żeberka podzielić na porcje. W dużym rondlu porcje mięsa zalać taką ilością wody aby były przykryte, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować…

Żeberka wieprzowe orientalne

Składniki: 1 kg ładnych żeberek Marynata: 1 szklanka bardzo mocnej kawy ½ pokrojonej w kostkę cebuli 1 łyżka cukru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 4 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego ½ łyżeczki mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: Mięso dokładnie umyć, osuszyć. Wymieszać składniki marynaty, polać nią mięso, odstawić…