Ugotować soli z korzeniami, bobkowym liściem, i trochą saletry, wystudzić i zalać szynkę na parę dni, przewracając ją codziennie na inną stronę. Po kilku dniach wyjąć i ugotować w wodzie na miękko, zdjąć skórkę, posypać słoninę grubo cukrem, wstawić w brytfannie do gorącego pieca, żeby się cukier zrumienił, lub też posmarować po wierzchu gęstym bulionem,…
Kategoria: Szynka
Szynka
Szynka pieczona
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: • 1 surowa szynka wieprzowa ze skórą • cebula • 50 dag małych cebulek • 1 kg jabłek (szara reneta, boiken) • 1 marchewka • 1 szklanka białego półsłodkiego wina • 2 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki margaryny • 2 łyżki oleju • 1,5 łyżeczki miodu • kawałek cynamonu • 30 goździków •…
Szynka
Szynka szpikowana goździkami
by Eljot • • 0 Comments
Składniki:
• 2 kg surowej szynki bez skóry lub łopatki bez kości
• 100 g razowego chleba
• 15 goździków
• starta skórka z cytryny
• 2 łyżeczki soli
marynata:
• 700 ml czerwonego wytrawnego wina
• 2 cebule
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 3 liścia laurowe
sos:
• 1 łyżka konfitury wiśniowej
• 100 g sosu powstałego z pieczenia szynki
• 2 goździki
• 1 – 2 łyżeczki cukru
• sól
Szynka
Szynka pieczona z ziemniakami
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: • 1,5 kg szynki wieprzowej • 1,5 kg ziemniaków • 8 małych cebulek • 2 łyżeczki musztardy • 2 ząbki czosnku • łyżeczka tymianku • łyżeczka rozmarynu • łyżeczka szałwi • liść laurowy • natka pietruszki • tłuszcz do smażenia • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte mięso natrzeć musztardą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, ziołami,…