Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Cielęcina

Cielęcina z pieczarkami

Składniki: 500 g cielęciny 150 g pieczarek 2 cebule por łyżka oleju 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ¾ szkl. białego wytrawnego wina ½ szkl. bulionu 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka rozgniecionego czarnego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej sól łyżka koniaku 2-3 łyżki śmietany Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę i…

Móżdżek cielęcy z ziołami

Składniki: 600-800 g móżdżku cielęcego 2 łyżki octu 70 g masła 3 łyżki kaparów 4-5 gałązek natki pietruszki ½ łyżeczki suszonego tymianku listek laurowy sól 1 łyżka mąki pieprz sok z cytryny 2-3 kromki suchej bułki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Móżdżek zalać wodą wymieszaną z octem i odstawić na 15 min. po…

Cielęcina w śmietanie

Składniki: 1,2 kg cielęciny ½ szkl. bułki tartej 9 łyżek masła 1 cebula 1 szkl. śmietany koperek sól pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę wstawić do rozgrzanego piekarnika i  upiec po czym pokroić ją w cienkie plasterki, które podsmażyć na rozgrzanym maśle. Następnie dodać posiekana cebule, sos z pieczeni oraz śmietanę. Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania.…