Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Cielęcina

Roladki z cielęciny

Skład: plastry cielęciny (udziec) szynka wędzona w plastrach 20dkg kapusty białej oliwa sól, pieprz Sposób wykonania: Kotlety cielęce rozbić młotkiem do mięsa na cienkie plastry, przyprawić solą i pieprzem. Kapustę pokroić, polać łyżeczką oliwy, popieprzyć, zmiksować. Rozbite kotlety posmarować pastą, przykryć plastrem szynki, ciasno zrolować i spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią. Usmażyć na rumiany kolor.…

Sznycle wiedeńskie

Skład: cielęcina zrazowa jajka tarta bułka mąka olej masło sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso dokładnie myjemy, obsączamy, kroimy w plastry, rozbijamy oraz przyprawiamy. Panierujemy w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na oleju z dodatkiem masła na zloty kolor. Dekorujemy plastrami cytryny, podajemy.

Gulasz cielęcy w pomidorowym sosie

Skład: 1kg mięsa cielęcego kolorowa papryka pomidory cebula wywar mięsny oliwa sól, pieprz, papryka mielona Sposób wykonania: Mięso myjemy, obsączamy, kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim cielęcinę. Paprykę czyścimy z nasion i błon, kroimy w paski. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy wrzątkiem,…

Faszerowany mostek cielęcy

Skład:   ok.1,5kg mostka cielęcego sól, pieprz 4 łyżki przecieru z pomidorów 9-12 plastrów surowej szynki 2-3 pęczki natki 2-3 łyżeczki mieszanki przypraw kilka suszonych listków szałwi 6 łyżek oleju pęczek włoszczyzny 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki sosu do pieczeni       Sposób wykonania:   włoszczyznę pokroić w drobną kostkę – natkę…

Potrawka cielęca z morelami orientalna

Skład:   20dkg suszonych moreli 1/2kg cielęciny bez kości Rodzynki masło, łyżeczka curry 1/2szkl. śmietany (zamiast można użyć jogurtu) sól,pieprz, cukier.       Sposób wykonania: Opłukane morele zaląc zimna woda (mało) i zostawić do odmoczenia. Opłukane i osuszone mięso pokroić w dowolne kawałki, posolić i posypać pieprzem, krotko obsmażyć naokoło. Przełożyć do rondla, dodać…