Składniki: • 8 cienkich sznycli cielęcych • 2 cytryny (dobrze umyte) • 3 łyżki oleju • 1/8 l białego wina • 2 łyżki masła • melisa • świeżo zmielony pieprz • sól Sposób przyrządzenia: Sznycle skropić sokiem z 1/2 cytryny. Rozgrzać olej na patelni i smażyć sznycle 2 – 3 minuty na kolor złotobrązowy. Sznycle…
Kategoria: Cielęcina
Cielęcina
Forszmak
by Dana • • 0 Comments
Składniki: • 45 dag pieczeni cielęcej • 1 śledź • 6 ziemniaków • 12 dag masła • 2 dag mąki • kilka łyżek bulionu • 4 dag śmietany • 1 cebula, • 2 jaja • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Resztki pieczeni cielęcej posiekać na maszynce, na funt tej masy wziąć jednego dobrego śledzia (ulika) wymoczonego,…
Cielęcina
Wątróbki z morelami
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: • 30 dag wątroby cielęcej • 2 łyżki mąki • 2 łyżki oleju • łyżka masła • puszka moreli w syropie • 4 łyżki soku jabłkowego lub białego wina • łyżeczka ziaren zielonego pieprzu • łyżeczka mąki • kilka liści kapusty pekińskiej • sól Sposób przyrządzenia: Morele osączyć, syrop zachować. Owoce pokroić na cząstki.…
Cielęcina
Cielęcina marynowana na inny sposób, czyli „seefisch”
by marek • • 0 Comments
Rozkroić wzdłuż ćwiartkę cielęciny, wyjąć wszystkie kości, ubić pałką i namoczyć na 24 godziny w słodkim mleku. Po wyjęciu posolić, posmarować łyżką masła utartego z czterema obranymi z ości i usiekanymi sardelami, wycisnąć sok z jednej cytryny, zwinąć ciasno i obwiązać szpagatem. Osobno ugotować l ½ litra smaku z jarzyn, cebuli, korzeni, trochę kwiatu muszkatołowego…
Cielęcina
Pieczeń cielęca
by Eljot • • 1 Comment
Składniki: • udziec cielęcy (4 – 4,5 kg) • 5 dag soli • gałka muszkatołowa • macierzanka • 1 cytryna • 25 dag słoniny • ocet • masło • 2 dag śmietany Sposób przyrządzenia: Aby pieczeń cielęca i w ogóle cielęcina była smaczna, musi pochodzić z cielaka najmniej 4 tygodnie mającego, a nie więcej niż…