Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Cielęcina

Wątróbka a la Nelson

 Wymoczoną w mleku lub serwatce wątróbkę obciągnąć z błony i pokrajać w plastry na palec grube. Kilkanaście kartofli obgotować i pokrajać w ćwiartki, pokrajać kilka szampionów w talarki i poddusić w maśle, a jedną cebulę uszatkować drobno i położyć na boku, na rozpalonym maśle, aby się powoli zrumieniła na żółty kolor. Wątróbkę trochę opieprzyć i…

Zraziki paryskie

Pokrajać podłużne zrazy z pieczeni cielęcej, rozbić lekko, posolić, obsypać mąką i obrumienić na rozpalonym maśle. Osobno ugotować kilka pieczarek pokrajanych w plasterki. Gdy zrazy są obrumienione, ułożyć je w rynce, oprószyć jeszcze raz mąką, wlać pieczarki z sosem, w którym się gotowały, dodać pół szklanki tęgiego bulionu, kieliszek madery i dusić razem jeszcze przez…

Gicz cielęca w kapuście

Składniki: • 1 gicz cielęca (około 2 kg z kością) • 1,5 kg ziemniaków • 40 dag kiszonej kapusty • 2 jabłka • 2 jajka • 2 czubatych łyżek mąki • 1 szklanka soku jabłkowego • 1 pęczek natki pietruszki • 4 łyżki piwa • 1 łyżka oleju • 2 ząbki czosnku • 2 listki…

Forszmak na gorąco lub na zimno

Robi się z resztek pieczonej lub surowej cielęciny. Pieczoną obraną z kości cielęcinę przepuścić przez maszynkę, lub kilo surowej pokrajać w kawałki i dusić na maśle z cebulą podlewając rosołem aż będzie zupełnie miękka. Cztery bułki namoczone w mleku wycisnąć dobrze, obrać ze skóry i z ości cztery śledzie holenderskie wprzód wymoczone w wodzie, 3…

Zraziki cielęce z nadzieniem polskim

Składniki: • 1 kg cielęcina (część kotletowa wycięta z górki) • sól • tłuszcz do smażenia nadzienie: • 2 dag tartej bułki • 3 dag masła • 1 jajko • siekany koperek Sposób przyrządzenia: Przygotować nadzienie. Masło utrzeć z żółtkiem, wsypać tartą bułkę, koperek, szczyptę soli, ubić pianę z białka i wymieszać razem. Mięso oddzielić…