Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Marynaty

Gruszki, jabłka i śliwki w marynacie bez octu

Skład: kilogram twardych gruszek Kilogram jabłek Kilogram śliwek 3/4 kg cukru 8-10 goździków kawałek cynamonu 10 ziarnek pieprzu 10 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki kwasku cytrynowego   Sposób wykonania: 3-4 szklanki wody zagotować z cukrem i korzeniami, wsypać 1,5 łyżeczki kwasku. Gruszki obrać, przekroić na pół lub na ćwiartki, odrzucić gniazda, wrzucić do syropu i…

Gruszki w ostrej marynacie

Skład: 1 kg. Gruszek szklanka octu 10%szklanka cukru kawałek cynamonu 5 g gorczycy kilka kawałków obranego chrzanu po 5 ziarnek pieprzu i ziela angielskiego   Sposób wykonania: Ocet zagotować z pół szklanki wody, cukrem i przyprawami. Zdjąć z ognia. Obrane gruszki przekrojone na pół i bez gniazd wrzucać kolejno do zalewy. Kiedy juz wszystkie wrzucone…

Gruszki w marynacie

Skład: 1 kg twardych gruszek 2,5 szkl. Cukru 5-6 goździków troszkę cynamonu i imbiru 1/2 szkl octu 10% Sposób wykonania: Obrać gruszki i podzielić na pół lub ćwiartki w zależności od wielkości, odrzucić gniazda. Wrzucić je do zakwaszonej octem wody, aby nie ściemniały. Z cukru i szkl. wody ugotować syrop, dodać przyprawy. Na wrzący syrop…

Papryka marynowana

Skład: papryka Składniki zalewy: 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oliwy 1 szklanka octu 6 % lub trochę więcej niż 0,5 szklanki octu 10% 1 łyżka soli 1 litr wody ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy i gorczyca w zależności od upodobań kulinarnych Sposób wykonania: Wszystkie składniki należy zagotować i wystudzić Paprykę umyć, wydrążyć pestki, pokroić…

Marynowanie mięs

 

 

Sposobem aromatyzowania potraw z mięsa jest nacieranie przyprawami surowych produktów lub też ich marynowanie. Mamy dobre mięso,a więc bardzo ważna jest sztuka jego marynowania. Marynowanie mięs może mieć różny cel.Przetrzymanie mięsa w aromatycznej marynacie poprawia jego smak, sprawia, że mięso robi się kruche i soczyste, działa na nie konserwujące. W czym marynować?
– w kwaśnym mleku lub maślance
– w mieszance sosu sojowego, wódki i przypraw
– w marynacie z wina lub octu zagotowanego z wodą, do której dodajemy warzywa, cebulę, rozkruszone jagody jałowca oraz przyprawy ( zależnie od upodobań)
– w mleku lub musztardzie.
Marynowanie trwa kilka do kilkudziesięciu godzin, zależnie od rodzaju i gatunku mięsa.