Składniki: • 2 duże garście świeżego rozmarynu (pognieść), • 6 ząbków czosnku posiekać, • 10 łyżek oliwy z oliwek, • 2 cytryny, wycisnąć sok i podusić skórkę, • sól, świeżo mielony pieprz Wszystko razem wymieszać i wetrzeć w mięso, zostawić je w marynacie do czasu pieczenia. Ilość – 1 szklanka, przygotowanie 15 min.
Kategoria: Marynaty
Marynaty
Marynata z jogurtu z miętą i limonką
by Anerite • • 0 Comments
Marynaty
Zalewa uniwersalna
by Iska1 • • 0 Comments
Przepis ten jest "pożyczony" z konserwiarni. Zalewa: 5 litrów wody zagotować z 1/2 litra octu 10%, 0,5 kg cukru, 0,3 kg soli – ostudzić. Ogórki konserwowe: nałożyć do słoików, dodać zioła i przyprawy takie jak używamy ( koper, czosnek, liść np. wiśniowy, chrzan, gorczycą) zalewamy płynem i pasteryzujemy, ok. 5 min. Dla urozmaicenia do części…
Marynaty
Marynowanie szynek.
by marek • • 1 Comment
Sól jest głównym warunkiem zachowania mięsa od zepsucia. Do marynowania najlepiej użyć sól prażoną. Praży się sól w następujący sposób: zwyczajną sól sypie się na patelnię albo do rondla i przykrywszy trzyma się tak długo na węglach aż trzaskać przestanie. Szynka przeznaczona na marynowanie, powinna parę dni wisieć w przewiewnym miejscu. Na 4 kilo szynki…
Marynaty
Korniszony
by pejsik • • 9 komentarzy
Skład: 5 szklanek wody szklanka cukru 2 szklanki octu łyżka soli czosnek cebula marchew gorczyca koper Sposób wykonania: Czas pasteryzacji – ok. 10 min. reszta – wiadomo.