Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Spaghetti

Spaghetti – najpolularniejszy makaron z kuchni włoskiej

Spaghetti Putanesca

Składniki: • około pół kg najlepszego gatunku spaghetti • 2 ząbki czosnku drobno siekane • spora garść kaparów odcedzona (gotowe w słoiczkach, drogie) • 2 spore garście czarnych oliwek bez pestek • 2 anchovy pokrojone nie za drobno (małe rybki specjalne) • 3 małe czerwone, ostre, suche papryczki chilli połamane • 1 łyżka suchego oregano…

Spaghetti z leśnymi grzybami.

Składniki: • ok 400 g. grzybów (oczyszczonych) • 3 łyżki oliwy • ząbek czosnku – drobno posiekany • 1-2 małe suszone czerwone papryczki chili • sol i świeżo mielony pieprz • sok z połówki cytryny • ok. ½ kg spaghetti • trochę tartego parmezanu, • siekana natka pietruszki • kawałek masła Wykonanie: Oczyścić grzyby, cienko…

Spaghetti z tuńczykiem.

Skladniki: 400g spaghetti 1 cebula 1 czerwona papryka 4 łodygi zielonego selera 2 łyżki oleju 2 puszki tuńczyka ( 2x185g ) puszka pomidorów (375g ) sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ugotować spaghetti w małej ilości osolonej wody. Pokroić cebulkę, paprykę i seler. Smażyć ok.5 min. na oleju. Dorzucić odcedzonego tuńczyka i pomidory. Jeszcze ok. 5 min…

Spaghetti z sosem pieczarkowym

Składniki: – 50 dag makaronu spaghetti – 5 łyżek oliwy – 5 łyżek masła – 2 posiekane cebule – 50 dag posiekanych pieczarek – 2-3 roztarte ząbki czosnku – sól – pieprz – 50 dag pomidorów sparzonych obranych – oregano – bazylia – tarty ser żółty Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować. Masło i oliwę rozgrzać w…