Składniki: 4 szkl. mąki gryczanej 40 g drożdży 1 szkl. rozpuszczonego masła łyżka soli łyżka cukru 4 szkl. wody Sposób wykonania: 1 szkl. mąki wymieszać z 1 szkl. wody po czym dodać 3 szkl. wrzątku, ponownie dokładnie wymieszać. Następnie dodać masło oraz rozpuszczone drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia po czym dodać sól, cukier…
Kategoria: Makarony
Łazanki
Łazanki z szynką
by Kasia Wolańska • • 0 Comments
Składniki: 400 g łazanek 200 g szynki 80 g masła 200 ml śmietany 3 żółtka tarta bułka sól pieprz Sposób wykonania: Łazanki ugotować w 5 litrach osolonej wody. W między czasie szynkę pokroić w kostkę i wymieszać razem z odcedzonymi łazankami oraz masłem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego…
Łazanki
Łazanki z twarogiem
by Patrycja Korczyńska • • 0 Comments
Składniki; 400 g łazanek 250 g twarogu 125 ml śmietany 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Łazanki ugotować w 5 litrach osolonej wody. W między czasie ser zetrzeć przez sito po czym połączyć go ze śmietaną z łyżką masła oraz żółtkami. Następnie przełożyć masę serową dodać do odcedzonych łazanek i delikatnie przemieszać. Przełożyć do…
Łazanki
Łazanki z makiem
by Dominika Sawczuk • • 0 Comments
Składniki: 400 g łazanek 200 g maku 1 łyżka masła 250 g cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki ½ laski wanilii Sposób wykonania: Mak kilkakrotnie wypłukany zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut. Po tym czasie odcedzić i zemleć trzykrotnie. W między czasie w 5 litrach osolonej wody ugotować łazanki po czym je odcedzić. Następnie…
Makarony
Makaron zapiekany z szynką i serem
by Natalia Moskwa • • 0 Comments
Składniki: 500 g makaronu 200 g gotowanej szynki 100 g sera gouda 250 g beszamelu 150 ml mleka 200 g serka śmietankowego topionego pieprz sól 3 łyżki szczypiorku Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie beszamel zagotować z dodatkiem mleka po czym dodać jeszcze ser topiony. Następnie szynkę pokroić w kostkę…