Skład: 25 dag fasoli Jaś, 10 dag wędzonego boczku, 8 dag cebuli, 1 dag mąki, 6 dag masła, 0,5 l bulionu (może być z kostki), 6 dag śliwek suszonych, 2 dag rodzynków, 1 1/2 dag miodu, 1 łyżeczka karmelu sól i pieprz. Sposób przyrządzenia: Fasolę ugotować do miękkości na sypko. Boczek pokroić w paski i…
Kategoria: Jednogarnkowe
Jednogarnkowe
Bigos bosmański
by Bahus • • 0 Comments
Jednogarnkowe
Bigos bieszczadzki.
by Bahus • • 0 Comments
Skład:
- kapusta kiszona (kwaśna, bez kminu, nie płukana)
- 4 kg mięso (najlepiej kilka gatunków – wołowina, wieprzowina, baranina, dziczyzna)
- 1,6 kg kiełbasa zwykła (ogniskowa, biwakowa, wiejska)
- 1 kg boczek wędzony
- 0,6 kg smalec
- 20 dag śliwki suszone (węgierki, mocno dymione)
- 0,4 kg rodzynki
- 10 dag borowiki suszone (ewentualnie pół na pół z podgrzybkami) jeśli grzyby dajemy świeże – trzy razy więcej
- 12 dag miód (lejący i naturalnie, że naturalny)
- 4 łyżki cebule (średniej wielkości) 2 sztuki owoce jałowca
- 24 sztuki igliwie jałowca (świeże)
- piwo Leżajsk jasne, pełne (najlepiej beczkowe) 1/2 litra
Jednogarnkowe
Fasolka Arka
by Administrator • • 2 komentarze
W miarę szybkie danie i bardzo ekonomiczne. Składniki: • ½ kg ścinków z wędlin (kiełbasa, szynka, polędwica etc.) • 2 duże cebule • 2 papryki (różne kolory) • 5 ząbków czosnku • 2 puszki fasoli (różne) – lub ugotowana fasola • Puszka pomidorów • Chilli • Pieprz, sól • Oregano • Bazylia • Kostka rosołowa…
Jednogarnkowe
Bogracz.
by Gałucha • • 5 komentarzy
Skład: Po 30 dag selera marchwi pietruszki i pieczarek 1 mała puszka groszku 3 cebule 3 ogórki kiszone 1/2 szklanki ostrego keczupu po 1 strąku papryki zielonej żółtej i czerwonej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 50 dag wołowiny bez kości 4 łyżki oliwy sól pieprz kajeński Sposób przyrządzenia: Wołowinę pokroić na cienkie paski, seler, marchew i…