Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Inne wypieki

Chleby, paszteciki,

Wariacje na temat bułek

Chciałabym się z Wami podzielić moimi doświadczeniami na temat bułek. Robię je zawsze praktycznie z tego samego ciasta, zmieniam tylko rodzaj tłuszczu czy płynu i ilość drożdży ( zawsze suche ), cukru lub soli.
Za każdym razem otrzymuję trochę inne bułeczki.

Ciasto, takie jak na chleb:

  • 525g mąki pszennej
  • 310 ml. wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży instant.

Zawijane pieczywo lavash

Składniki: • oliwa z pestek winogron w sprayu • 900 g polędwiczek z kurczaka • 8 porcji pieczywa lavash • 315 g majonezu • 1 mała sałata, porwana na cząstki • 1/2 pęczka poszatkowanej dymki • 4 pokrojone w plasterki pomidory • 1 opakowanie hummusu • 2 łyżki soku z cytryny • sól i pieprz…

Pita

Chlebki pita pochodzą z basenu Morza Śródziemnego. Są niezbędnym składnikiem kebabów i innych dań z grilla. Choć można je już u nas kupić w wielu różnych maściach, dlaczego nie spróbować ich zrobić samemu? Tym bardziej, że składniki u nas powszechnie dostępne i znajdują się w każdej kuchni.
 

Składniki:

• 1 kg maki
• 2 łyżeczki soli
• 2 łyżeczki cukru
• łyżka drożdży
• około 650 ml ciepłej wody

 

Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami.

Składniki: Ciasto: 1i ¾ szklanki maki ok.1/2 szklanki mleka 30 g drożdży świeżych lub 1i1/2 łyżeczki instant 50 g tłuszczu 1 jajo Nadzienie: 750 g kapusty białej 20 g grzybów suszonych lub 100-150 g pieczarek ok.2 łyżki tluszczu cebula sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Pokrojoną kapustę udusić. Grzyby po ugotowaniu drobno posiekać, dodać do kapusty…