Chlebki pita pochodzą z basenu Morza Śródziemnego. Są niezbędnym składnikiem kebabów i innych dań z grilla. Choć można je już u nas kupić w wielu różnych maściach, dlaczego nie spróbować ich zrobić samemu? Tym bardziej, że składniki u nas powszechnie dostępne i znajdują się w każdej kuchni.
Składniki:
• 1 kg maki
• 2 łyżeczki soli
• 2 łyżeczki cukru
• łyżka drożdży
• około 650 ml ciepłej wody
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać 4/5 mąki, sól. Szklankę wody i wymieszać z cukrem i drożdżami i pozostawić w ciepłym miejscu aż pojawi się pianka.
Wyrobić mąkę i mieszaninę drożdży i wody, (dodając wodę i mąkę wg potrzeb) na wilgotne lecz nie klejące ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 10 minut.
Na oprószonej mąką stolnicy delikatnie wyrobić ciasto i podzielić je na 10 części.
Uformować okrągłe lub owalne placki grubości ½ cm o średnicy około 15-20 cm.
Umieścić na blasze do pieczenia i zostawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do temperatury 250 stopni Celsjusza. Piec 12-15 minut odwracając w połowie pieczenia. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić, aby ostygły – powinny w tym czasie „oklapnąć”
Pity powinny być nie za bardzo wypieczone i pozostać jasne.
Przed podaniem podgrzać w piekarniku lub na grillu.
1 comment for “Pita”