Składniki:
• 1 i 1/2 szklanki mąki
• 1 i 1/2 szklanki mleka
• 2 jajka
• 1 szklanka ciepłej wody
• 2 łyżki oleju
• sól
nadzienie:
• 40 dag kapusty
• 1 cebula
• 4 dag tłuszczu
• kilka pieczarek
• 10 dag kiełbasy
• płaska łyżka mąki
• pieprz
• tłuszcz do wysmarowania blachy
Sposób przyrządzenia:
Rozmieszać mleko z jajkami, dodać mąkę, odrobinę soli, wyrobić ciasto i dodać ciepłej wody, tyle aby ciasto było płynne oraz olej. Usmażyć cieniutkie naleśniki. Powinno wyjść kilkanaście sztuk (14-18)
Kapustę ugotować, odparować wodę i posiekać. Cebule obrać. Pokroić pieczarki i cebule i podsmażyć. Kiełbasę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Do patelni dołożyć kapustę i kiełbasę, oprószyć mąką i wszystko zasmażyć. Formę wysmarować tłuszczem. Układać warstwowo naleśniki i farsz. Zaczynając od naleśnika i kończąc na nim. Przycisnąć i zapiec.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)