Składniki: • 30 dag. grzybów. • 1 posiekana cebula. • masło, sól, pieprz. • 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany. • 10 dag. startego żółtego sera. • roztarty ząbek czosnku. Wykonanie: Grzyby kroimy w paski. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy czosnek i grzyby, przyprawiamy i dusimy. Zalewamy śmietaną. Przekładamy do żaroodpornego naczynia posypujemy serem i zapiekamy.…
Kategoria: Grzyby
Pieczarki
Faszerowane pieczarki
by Gałucha • • 0 Comments
Składniki: • 8 dużych pieczarek o zamkniętych kapeluszach • sok z 1 cytryny • cebula • 3 łyżki masła • 10 dkg krabów • kilka kropli sosu Worcester • 4 jaja • 1 opakowanie sera mozzarella • sól • łyżeczka koperku • pieprz biały Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić. Nóżki ostrożnie wykręcić z kapeluszy. Grzyby i…
Grzyby
Gołąbki z grzybami Bazylii
by Bazylia • • 3 komentarze
Pieczarki
Pieczarka.
by tinca • • 0 Comments
Jej biały, później żółknący, jedwabisty kapelusz mogą dochodzić do 20 cm średnicy. U młodych grzybów jest on pótkulisty, następnie płasko się uwypukla. Barwa blaszek zmienia się od początkowo delikatnie szarawej poprzez różową do ciemnobrunatnej. Są one wolne. Piękny kontrast z nimi tworzy smukły, biały trzon opatrzony tuż pod kapeluszem skórzastym, dwuwarstwowym pierścieniem. Następna nieomylna cecha:…
Boczniaki
Boczniak.
by tinca • • 5 komentarzy
Boczniak ostrygowaty Kapelusz średnicy od 5 do 15 cm ma kształt półkolisty lub muszlowaty. Kapelusze rozpościerają się szeroko i można zauważyć wcięcie ponad nasadą trzonu tak, jak gdyby trzon chciał ciągnąć kapelusz do dołu. Skórka całkiem gładka, naga, błyszcząca, w odcieniu czarnofioletowym lub tupkowatoszaroniebieskim, często jednak z zabarwieniem szarobrunatnym lub szarym. Blaszki mniej lub bardziej…
-300x187.jpg)
.jpg)