Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Grzyby

Rydze smażone

Młode rydze wytrzeć z piasku i posolić. Roztopić masła na patelni, ułożyć rydze jeden przy drugim i niech, się tak smażą. Skoro sok puszczą i po przerżnięciu nie będą w środku czerwone, wtenczas mają dosyć. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r Mleczaj rydz – kapelusz jasnopomarańczowy z pręgami, które u…

Rydze duszone

Młode, niezbyt wielkie rydze opłukać czysto, co większe przekroić na pół lub na cztery części; usiekać lub poszatkować drobno jedną całą cebulę, posolić, opieprzyć, włożyć do radia dużą łyżkę masła i dusić przez dwie godziny pod przykryciem, potrząsając radiem, aby się nie przypaliły. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r

Grzybowe risotto

 Składniki: 1 szklanka ryżu 40 dag grzybów 2 cebule 1 por 1 marchew 2 pomidory 1 papryka 2 kostki bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy sól pieprz papryka posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić i pokroić. Na rozgrzanej w rondlu oliwie smażyć grzyby na małym ogniu 10 – 15 minut. Obraną cebulę posiekać. Por oczyścić,…

Grzyby podpieńki

Pokazują się dopiero w późnej jesieni, gdy już niema innych grzybów. Rosną całymi gromadami pod pniami spróchniałych drzew po kilkanaście razem. Są bardzo smaczne, przyrządzone w następujący sposób: obrać same młode czapeczki, wypłukać, sparzyć wrzącą wodą, a gdy w niej się parę razy zagotują, odcedzić, posolić, opieprzyć i dusić na maśle z cebulką. Przed wydaniem,…