Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 40 dag grzybów
- 2 cebule
- 1 por
- 1 marchew
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- papryka
- posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić i pokroić. Na rozgrzanej w rondlu oliwie smażyć grzyby na małym ogniu 10 – 15 minut. Obraną cebulę posiekać. Por oczyścić, odciąć zielone końce i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, marchew obrać, pokroić w kosteczkę. Warzywa dodać do grzybów i smażyć 5 minut. Dodać opłukany ryż i 3/4 l wrzątku z kostkami bulionowymi. Przyprawić papryką, solą i pieprzem. Gotować 15 – 20 minut. Dodać pokrojone pomidory, natkę, gotować jeszcze 10 minut.
1 comment for “Grzybowe risotto”