Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Grzyby

Rydze na grill

Składniki: 800 g rydzów 5 łyżek masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól Sposób wykonania: Grzyby oczyścić po czym posmarować je połową roztopionego masła. Oprószyć je jeszcze solą i ułożyć je na taczce aluminiowej przeznaczonej do grilla. Pieczemy około 10 minut z obu stron. Resztę masła wymieszać z posiekaną natką pietruszki i polać nim grzyby…

Borowiki smażone

Składniki: 1 kg borowików 200 g cebuli 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby oczyścić, trzonki przekroić wzdłuż na pół a kapelusze pokroić w plasterki. Następnie cebulę posiekać i pokroić w kostkę po czym razem z grzybami i wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Całość przesmażyć i gdy się zarumienią wówczas doprawić do smaku…

Rydze smażone Karoliny

Składniki: 1 kg rydzów 100 g masła sól pieprz Sposób wykonania: Rydze dokładnie oczyścić po czym przeciąć trzonki a następnie wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Trzymać na małym ogniu do momentu, aż się ładnie zarumienią. Na koniec oprószyć solą oraz pieprzem.

Paprykarz śmietanowy z grzybów

Składniki: 600 g boczników 200 ml kwaśnej śmietany 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki 2 łyżki oleju słonecznikowego sól Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić ja na rozgrzanym oleju, wówczas zdjąć ją z ognia i wymieszać z czerwoną papryką w proszku. Następnie grzyby pokroić na duże kawałki…

Grzyby w śmietanie Magdy

Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanego pora 2 łyżeczki mąki 350 g różnego rodzaju grzybów ¾ szkl. tłustej śmietany ¼ szkl. porto ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki soli pieprz Sposób wykonania: Pora wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Trzymać na ogniu cały czas mieszając około 5 minut. Po tym czasie oprószyć go mąką…