Sposób wykonania: Paprykę opalić naokoło wprost na gazie na czarno (nie spalić) włożyć do miski pokryć szczelnie folią, albo do papierowej torebki, zakręcić, odstawić na kilkanaście minut. Ma to na celu odparowanie, po czym łatwo zdjąć skórkę. Sparzyć pomidory, zdjąć skórkę, posiekać. Wyjąć paprykę, zdjąć skórkę, resztki można spłukać pod bieżącą woda, posiekać usuwając gniazda…
Kategoria: Dodatki
Dodatki
Borówki do mięsa z jabłkami i gruszkami 1
by A. • • 0 Comments
Skład: 2,5 kg borówek 1 kg cukru 1/2 kg twardych gruszek 1/2 kg jabłek Sposób wykonania: Przebrać borówki usuwając niedojrzale i zepsute, listki itd. Przejrzale borówki wyrzucić, niedojrzale włożyć do papierowej torebki i zostawić na oknie, po kilku dniach dojdą. Borówki opłukać, osączyć i przelać wrzątkiem. Włożyć do rondla o grubym dnie, dodać…
Dodatki
Brzoskwinie w wiśniaku
by A. • • 0 Comments
Skład: 1 kg brzoskwiń 2,5 szklanki cukru 1, 5 szklanki wiśniaku Sposób wykonania: Brzoskwinie sparzyć i zdjąć skórkę, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Ułożyć w słoiku przesypując cukrem, na wierzchu ma być cukier. Zalać wiśniakiem aby owoce były pokryte, dobrze zakręcić słoik. Ma się przegryźć. Po jakimś czasie użyć do deserów, sałatek i mięs.…
Dodatki
Coleslaw – wg, Alton Brown (tłum . Anerite)
by A. • • 5 komentarzy
Skład: 1/2 główki kapusty białej i 1/2 czerwonej cienko poszatkowanej jedna marchewka cienko szatkowana 1/2 szklanki maślanki 1/4 szklanki jogurt 1/4 majonezu 1 łyżka soku z pikli ogórkowych 1 łyżeczka musztardy w proszku 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki kosher sól w miarę potrzeby do smaku (taka morska) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu …
Dodatki
Chutney owocowy z ananasem
by A. • • 0 Comments
Skład: 250 g ananasa w kostkach 2 jabłka 2 gruszki 2 ząbki czosnku 50 g. rodzynków 2 szklanki cukru 3/4 szklanki winnego octu łyżeczka soli szczypta imbiru Sposób wykonania: Gruszki i jabłka obrać, odrzucić gniazdka nasienne, pokroić w kostkę, połączyć z ananasem i drobno siekanym czosnkiem. Gotować na małym ogniu 15…