Skład: 2 kg czerwonych porzeczek 1 kg cukru 1/4 l octu 5%, łyżka cynamonu w proszku 2 łyżeczki goździków w proszku po pół łyżeczki mielonego pieprzu i ziela ang. Sposób wykonania: Opłukane i osuszone porzeczki bez szypułek zasypać cukrem w rondlu, dodać korzenie i ocet i stale mieszając smażyć na wolnym ogniu do 25…
Kategoria: Dodatki
Dodatki
Morele marynowane – 2
by A. • • 0 Comments
Skład: 2 kg. Morel 2,5 szklanki cukru 1/2 l. octu 6 % laska wanilii kieliszek rumu Sposób wykonania: Morele sparzyć i obrać ze skórki, przekroić, wyjąc pestki. Morele zasypać cukrem w misce. Zagotować ocet i 1/2 l. wody + wanilie (przecięta wzdłuż). Trochę przestudzić, wlać rum. Nakładać do słoików morele z cukrem,…
Dodatki
Morele marynowane – 1
by A. • • 0 Comments
Skład: 1 kg moreli kopiasta łyżka miodu 2 szkl. Cukru 4-5 goździków po 2-3 ziarnka pieprzu i ziela ang 1/2 szkl, octu 10% Sposób wykonania: Opłukać, osączyć, przekroić i wyjąć pestki. Zagotować syrop: 1 szkl. wody, cukier i korzenie. Na średnim ogniu wrzucić morele do syropu i po zagotowaniu odstawić. Ponowić…