Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dodatki

Kremowa polenta

Składniki: 1,5 szklanki bardzo drobnej kaszki kukurydzianej 4 szklanki bulionu drobiowego ¼ szklanki mleka 1 łyżka masła sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion i mieszając cały czas trzepaczką dodawać stopniowo kaszkę kukurydzianą, kontynuować gotowanie cały czas mieszając przez około 1 minutę. Dokładne mieszanie zapewni że polenta będzie pozbawiona…

Czosnkowe piure ziemniaczane

Składniki: ! kg ziemniaków 1 łyżeczka soku z czosnku 2 łyżki masła ½ szklanki mleka sól, pieprz biały Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, zalać wodą i gotować aż zmiękną, odcedzić i odparować. Dodać część mleka, masło, sok czosnkowy, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i używając tłuczka do ziemniaków rozgnieść je na jednorodną…

Pieczony czosnek

Składniki: 5 główek czosnku oliwa sól, pieprz rozmaryn lub tymianek Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać palcami z nadmiaru łupin. Ściąć ostrym nożem szczyt główki. Ułożyć na blasze wyłożonej folią, skropić obficie oliwą, oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Całość nakryć folią aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C, po tym…

Marynowana kapusta do mięs

Składniki: 25 dkg pokrojonej grubo białej kapusty 25 dkg pokrojonej grubo czerwonej kapusty 1 pokrojona wzdłuż marchewka 1 łyżka rozgniecionych żurawin 2 łyżki słodkiego wina 3 młode cebulki, zielone części pokrojone na odcinki 1 łyżka soli morskiej prażone ziarna sezamu sos sojowy Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia i zalać nią na jedną minutę kapusty…

Marchewka na sposób afrykański

Składniki: 50 dkg obranej marchewki pociętej wg uznania 1 łyżka oliwy 4 posiekane ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki mielonej 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka zgniecionych nasion kolendry 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu natka pietruszki lub kolendry sól do smaku Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek i przyprawy, smażyć przez minutę…