Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marchewka na sposób afrykański

Składniki:

    • 50 dkg obranej marchewki pociętej wg uznania
    • 1 łyżka oliwy
    • 4 posiekane ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki papryki mielonej
    • 1 łyżeczka kminku
    • 1 łyżeczka zgniecionych nasion kolendry
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka miodu
    • natka pietruszki lub kolendry
    • sól do smaku


    Sposób przyrządzenia:
    W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek i przyprawy, smażyć przez minutę i podlać 1,5 szklanki wody. Chwilkę pogotować, dodać marchew, sok z cytryny i miód, gotować powoli około 20 minut. Jeśli preferujemy marchewkę bardziej miękką po prostu wydłużamy czas gotowania. Można pozostały wywar zagęścić dodając białej zasmażki lub rozmieszanej w wodzie mąki. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *