Składniki:
- 50 dkg obranej marchewki pociętej wg uznania
- 1 łyżka oliwy
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki mielonej
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka zgniecionych nasion kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- natka pietruszki lub kolendry
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek i przyprawy, smażyć przez minutę i podlać 1,5 szklanki wody. Chwilkę pogotować, dodać marchew, sok z cytryny i miód, gotować powoli około 20 minut. Jeśli preferujemy marchewkę bardziej miękką po prostu wydłużamy czas gotowania. Można pozostały wywar zagęścić dodając białej zasmażki lub rozmieszanej w wodzie mąki. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.