Składniki:
- 20 dag fasoli Jaś
- kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- olejek migdałowy
- 4 paczki herbatników
Składniki: 300 g orzechów włoskich 100 g laskowych orzechów 100 g cukru 2 jajka 50 ml rumu Sposób wykonania: Orzechy zmielić po czym dodać je do jajek i cukru. Całość dokładnie utrzeć poczym dodać posiekane orzechy laskowe raz rum. Całość dokładnie wymieszać.
Składniki: 100 g migdałów 100 g rodzynek 100 g suszonych fig 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 jajka 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła Sposób wykonania: Jajka utrzeć razem z cukrem oraz masłem po czym dodać figi pokrojone w paseczki, posiekaną skórkę, migdały oraz rodzynki. Całość dokładnie utrzeć.
Składniki: 400 g maku 200 g cukru 50 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki miodu 150 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z 1cytryny 2 białka sól Sposób wykonania: Mak zalać wrzątkiem i trzymać na ogniu około 10 minut. Po tym czasie go odcedzić i zemleć trzykrotnie, wówczas wrzucić go…
Składniki: 400 g konfitur morelowych 2 łyżki startej skórki z cytryny 100 ml rumu Sposób wykonania: Konfitury zalewamy rumem, dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odsączyć na sicie i wymieszać ze skórką cytrynową.