Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Desery

Deser z gruszkami

Składniki; 2 małe laski cynamonu 1/3 szklanki cukru pudru wino czerwone wytrawne 300 ml 2/3 szklanki wody skórka i sok z 1 cytryny lub pomarańczy 4 twarde gruszki lody lub słodzony jogurt Sposób przyrządzenia; Laski cynamonu pokruszyć. Wymieszać w małym rondlu  cynamon, cukier, wino, wodę, oraz sok i skórkę z cytryny, doprowadzić do wrzenia, gotować…

Zefirek morelowy

Składniki: 5 moreli ¼ szkl. ryżu 1 szkl. mleka ¾ skl. cukru 2 szkl. śmietanki kremówki Sposób wykonania: Ryż zalać mlekiem i go ugotować po czym przetrzeć go przez sito. Następnie  obrane morele zalać 1 szkl. wody i wsypać ½ szkl. cukru. Trzymać na ogniu do momentu, aż zostanie 2 łyżki płynu, wówczas przetrzeć je…

Zefirek jabłkowy

Składniki: 4 jabłka 1 białko ½ szkl. cukru 1 ½ szkl śmietanki kremówki ½ łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Jabłka wstawić do piekarnika i upiec po czym przetrzeć je przez sito. Dodać do nich cukier, białko i cynamon. Całość dokładnie wymieszać aż masa zbieleje i zgęstnieje. Następnie śmietanę ubić i dodać do masy, delikatnie połączyć. Przełożyć…

Zefirek śmietankowy

Składniki: 3 szkl. śmietanki kremówki 6 łyżek cukru 4 krople olejku cytrynowego skórka starta z ¾ cytryny 1 ½ szkl. poziomek Sposób wykonania: Ubić śmietankę na sztywno, po czym dodać olejek cytrynowy, skórkę oraz cukier. Całość wymieszać i dodać jeszcze owoce. Masę przełożyć do formy i zamrozić.

Zefirek ananasowy

Składniki: 1/3 ananasa ¾ szkl. cukru 2 ½ szkl. śmietanki kremówki Sposób wykonania: Obranego ananasa pokroić po czym zalać 1 szklanką wody wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Gotować na małym ogniu do momentu, aż zostanie nie więcej niż 2 łyżki płynu, wówczas przetrzeć go przez sito. Śmietanę ubić na sztywną pianę i wymieszać ją z…