Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Desery

Morelowo malinowy deser

Składniki: 50 dkg dużych, dojrzałych  moreli 20 dkg malin lub jeżyn, porzeczek 1 szklanka soku wiśniowego 1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej 4 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone morele przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Owoce wymieszać z sokiem i napełnić nimi połówki moreli. Każdą połówkę owoców polać śmietaną. Przed podaniem mocno schłodzić.

Śliwkowo orzechowy deser

Składniki: 50 dkg dużych dojrzałych, ale nie miękkich śliw orzechy włoskie w ilości 1 orzech na 1 śliwę 1/3 szklanki cukru ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina ½ szklanki bitej śmietany Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone śliwki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Orzechy obrać, podzielić na połowę. W każdej połówce śliwki umieścić połowę orzecha. Tak…

Owoce w syropie

Składniki: 30 dkg obranych, pokrojonych na połowę brzoskwiń 30 dkg pokrojonych na połowę truskawki Syrop: ¾ szklanki cukru ½ szklanki wody 2 łyżki rumu lub koniaku Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier, powoli gotować aż cukier się rozpuści, schłodzić, dodać alkohol. W szklanych pucharkach umieścić owoce, zalać syropem, mocno schłodzić.