Składniki: mieszane drobne owoce gęsta kwaśna śmietana pokruszone herbatniki lub ciastka czekoladowe Sposób przyrządzenia: Na półmisku ułożyć warstwę pokruszonych herbatników, obficie polać bardzo gęstą lub bitą śmietaną, obsypać owocami. Przed podaniem schłodzić.
Kategoria: Desery
Desery
Morelowo malinowy deser
by Ula • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg dużych, dojrzałych moreli 20 dkg malin lub jeżyn, porzeczek 1 szklanka soku wiśniowego 1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej 4 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone morele przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Owoce wymieszać z sokiem i napełnić nimi połówki moreli. Każdą połówkę owoców polać śmietaną. Przed podaniem mocno schłodzić.
Desery
Śliwkowo orzechowy deser
by Kasia Ziemba • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg dużych dojrzałych, ale nie miękkich śliw orzechy włoskie w ilości 1 orzech na 1 śliwę 1/3 szklanki cukru ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina ½ szklanki bitej śmietany Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone śliwki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Orzechy obrać, podzielić na połowę. W każdej połówce śliwki umieścić połowę orzecha. Tak…
Desery
Deser bananowy Andżeliki
by Andżelika Markowska • • 0 Comments
Desery
Owoce w syropie
by Maja Bloch • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg obranych, pokrojonych na połowę brzoskwiń 30 dkg pokrojonych na połowę truskawki Syrop: ¾ szklanki cukru ½ szklanki wody 2 łyżki rumu lub koniaku Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier, powoli gotować aż cukier się rozpuści, schłodzić, dodać alkohol. W szklanych pucharkach umieścić owoce, zalać syropem, mocno schłodzić.