Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śliwkowo orzechowy deser

Składniki:

  • 50 dkg dużych dojrzałych, ale nie miękkich śliw
  • orzechy włoskie w ilości 1 orzech na 1 śliwę
  • 1/3 szklanki cukru
  • ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • ½ szklanki bitej śmietany

    Sposób przyrządzenia:
    Umyte i osuszone śliwki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Orzechy obrać, podzielić na połowę. W każdej połówce śliwki umieścić połowę orzecha. Tak przygotowane śliwy ułożyć na blasze do pieczenia, podlać winem, śliwy posypać cukrem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 10 minut. Podawać udekorowane kleksem z bitej śmietany.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *