Składniki:
- 1 ½ szkl. śmietanki kremówki
- ½ szkl. cukru
- 8 cm laski wanilii
- 5-6 listków żelatyny
To przepis Nigelli Lawson – jest pyszny kwaśny rabarbar lekko osłodzony i bita śmietana 🙂
Składniki:
• rabarbar już obrany 1 kg
• cukier 30 dkg
• śmietana kremówka 36% pół litra
Sposób przyrządzenia:
Rabarbar pokroić, najpierw obrać ze skórki na 3-4 cm kawałki i upiec w piekarniku z cukrem. Przestudzony przetrzeć przez sitko a sok osobno trzymać w naczyniu. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy sok i rabarbar. Delikatnie mieszamy wszystko razem i nakładamy do pucharków.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Składniki:• 2 szkl. mleka• 3 jajka• 3 żółtka• 7 dag cukru• 1 laska wanilii• szczypta soli• masła Karmel:• 5 dag cukru• 1 łyżeczka soku z cytryny• 1 łyżka wody Sposób wykonania:Jajka zmiksować razem z żółtkami, cukrem oraz solą po czym dodać wanilię i nie przerywając mieszania dolewać stopniowo mleko.Następnie do rondelka wlać 1 łyżkę wody,…