Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ciastka

Ciastka, ciasteczka – małe pyszności!

Ciastka kokosanki Iwony

Składniki: ½ kg wiórek kokosowych ½ kg cukru 8 jajek sól tłuszcz do blachy Sposób przyrządzenia: Do miski wbijamy żółtka dodajemy cukier i ubijamy do białości. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywna pianę. Obydwa składniki łączymy razem i powoli dodajemy wiórki kokosowe delikatnie mieszając. Na blachę wykładamy natłuszczoną folię aluminiową. Łyżką…

Ciasteczka solone

Składniki: 20 dag. białego sera 20 dag. mąki pszennej 20 dag masła kminek sól Sposób wykonania: Ser zemleć w maszynce po czym dodać do niego masło, sól oraz mąkę. Całość zagnieść na miękkie, elastyczne ciasto. Z powstałego ciasta  formować paluszki o grubości jednego centymetra. Posypać ja kminkiem i ułożyć na blasze do jedzenia. Wstawić do…

Ciasteczka z konfiturami

Składniki: 20 dag. białego sera 20 dag. masła 20 dag. mąki pszennej konfitura cukier puder szczypta soli Sposób wykonania: Ser zemleć w maszynce po czym dodać do niego masło oraz mąkę. Całość zagnieść na miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować je na cienki placek, z którego wyciąć kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kwadracie położyć łyżeczkę…

Ciasteczka z płatków owsianych

Składniki: 50 dag płatków owsianych 20 dag cukru 3 białka 12 dag masła 1 olejek migdałowy Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle zarumienić płatki nie przerywając mieszania po czym odstawić je do ostygnięcia, wówczas dodać olej. Dokładnie wymieszać i dodać białka ubite na sztywną piane z dodatkiem cukru. Delikatnie połączyć. Powstałą masę rozsmarować na blasze wyłożonej…

Różki z ciasta francuskiego

Składniki: 40 dag ciasta francuskiego 8 suszonych śliwek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mączki migdałowej 3 dag masła 2 jajko 1 żółtko 5 dag płatków migdałowych Sposób wykonania: Do roztopionego masła dodać jajko, mączkę migdałową oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie pokroić na 4 kwadraty, na które rozłożyć przygotowaną wcześniej mieszankę oraz po…