Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ciastka

Ciastka, ciasteczka – małe pyszności!

Trufle z masą z wiórek kokosowych

Składniki: 30 dkg czekolady 20 dkg posiekanych orzechów laskowych 5 łyżek masła 2 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki rumu 8 łyżek posiekanych orzechów włoskich 30 dkg wiórek kokosowych Sposób przyrządzenia: czekoladę roztopić w wodnej kąpieli. Utrzeć z masłem i śmietaną kremówką. na koniec dodać alkohol oraz posiekane orzechy laskowe i włoskie. Masę wymieszać i wstawić…

Kokosanki Iwony

Składniki: 25 dkg cukru pudru 25 dkg wiórek kokosowych ½ paczki cukru waniliowego 5 białek aromat migdałowy szczypta cynamonu Sposób przyrządzenia: 5 białek ubić na pianę z cukrem pudrem i wanilią, dodać wiórki kokosowe, wymieszać dodać cynamonu i aromatu migdałowego. Na  blachę posmarowaną tłuszczem kłaść łyżką małe porcje. Piec w średnio nagrzanym piekarniku.

Ciasteczka z renklodami

Składniki: 40 dag renklod 10 dag migdałów 10 dag masła 10 dag cukru 2 jajka 2 dag masła Sposób wykonania: Renklody przekroić na pół i usunąć pestki. Następnie migdały zmiksować po czym dodać do nich stopione masło oraz cukier. Całość ubijać trzepaczką dodając po jednym jajku. Renklody ułożyć w foremkach wysmarowanych masłem przecięciem do góry…

Kuleczki kakaowe z herbatników

Składniki: 25 dag margaryny ½ szkl cukru żółtko 3 łyżki kakao łyżeczka alkoholu 2 op. herbatników wiórka kokosowe Sposób wykonania: Margarynę utrzeć razem z żółtkiem, cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodać pokruszone herbatniki. Pod koniec ucierania dodać alkohol i kakao. Z powstałej masy formować małe kulki, które obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na…

Ciastka polane miodem

Składniki: 1 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 3 jajka 0,5 l mleka ½ kostki masła kilka łyżek cukru białko miód naturalny Sposób wykonania: Mleko podgrzać po czym dodać do niego cukier, pokruszone drożdże oraz kilka łyżek mąki. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, wówczas dodać jajka, roztopione masło oraz resztę mąki.…