Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ciastka

Ciastka, ciasteczka – małe pyszności!

Biszkopty jogurtowe

Składniki: 3 gotowe blaty biszkoptowe 300 g owoców jagodowych 4 łyżki żelatyny 120 g cukru 180 g twarożku homogenizowanego 400 ml jogurtu naturalnego 300 ml śmietanki tortowej 4 łyżki likieru pomarańczowego śmietanka Sposób wykonania: Jogurt, twarożek oraz cukier zmiksować po czym nie przerywając miksowania wlewać stopniowo żelatynę rozpuszczoną w ¾ szkl. wody. Następnie dodać śmietanę…

Francuskie ciasteczka z czekoladą

Składniki: mrożone ciasto francuskie 2 porcje gotowej polewy czekoladowej 6 żółtek 5 łyżek cukru 100 g masła łyżka cukru waniliowego sok wycisnęły z 1 pomarańczy koktajlowe wisienki Sposób wykonania; Ciasto lekko rozmrozić po czym wykroić z niego kółka, które ułożyć na dnie muffinnek opłukanych zimną wodą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec…

Owsiane babeczki w miodowej polewie

Składniki: 5 łyżek mąki 2 szkl. otrąb owsianych ½ szkl. cukru 3/4szkl. mleka 2 jajka ½ szkl. rodzynków 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia łyżka oliwy szczypta soli masło Polewa: 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru szczypta mielonych goździków łyżka rumu Sposób wykonania: Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier oraz otręby. Całość dokładnie wymieszać…

Ponczowe cynamonki

Składniki: mrożone ciasto kostka masła ½ szkl. cukru 2 łyżki kakao 200 g migdałów, orzechów, pestek słonecznika, płatków czekoladowych, pestek dyni Syrop: ½ szkl. cukru 2 łyzki miodu ¼ łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Ciasto lekko rozmrozić po czym, przekroić na dwie równe części  ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i…

Ciasteczka z figami

Składniki: 40 dag ciasta francuskiego 16 świeżych fig 8 dag cukru 1 laska wanilii 1 szkl. czerwonego wina 10 kostek cukru Sposób wykonania: Ciasto rozwałkować po czym wykroić z niego 4 krążki, które nakłuć widelcem i ułożyć na tacce. Obłożyć je figami pokrojonymi w plasterki. Posypać całość cukrem i  wstawić do lodówki na 20 minut.…