Składniki: 75 dag margaryny do pieczenia 25 dag miodu 12,5 dag cukru 1 op. przyprawy do pierników 50 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia jajko Sposób wykonania: Do rondelka wrzucić margarynę, miód oraz cukier i całość stopić na małym ogniu po czym zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Wówczas dodać mąkę, proszek do…
Kategoria: Ciastka
Ciastka
Ciasto na babeczki
by Paweł Imiołek • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. kwaśnej śmietany ½ kostki margaryny 1 dag drożdży ½ łyżeczki soli bułka tarta Sposób wykonania: Margarynę posiekać razem z mąką, dodać sól oraz drożdże wymieszane ze śmietaną. Całość dokładnie wyrobić i powstałym ciastem wylepić foremki do babeczek posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180…
Ciastka
Babeczki z mięsnym farszem
by Jowita Urbaś • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. kwaśnej śmietany ½ kostki margaryny 1 dag drożdży ½ łyżeczki soli bułka tarta Farsz: 40 dag ugotowanego mięsa z kury 1 bułka 1 cebula 1 żółtko 1 marynowana papryka 5 ogórków kiszonych 15 dag pieczarek 20 dag z żółtego sera sól pieprz Sposób wykonania: Margarynę posiekać razem z mąką,…
Ciastka
Ciastka piwoszki
by Weronika Kuźniak • • 0 Comments
Składniki: ¾ szklanki piwa 30 dkg masła 30 dkg mąki dżem Sposób przyrządzenia: Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy masło i piwo. Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie na jednolitą masę. Odkładamy w chłodne miejsce na około 2-3 godziny. Ciasto rozwałkowujemy na cienki płat, wykrawamy szklanką krążki. W każdy krążek nakładamy łyżeczką dżemu. Składamy brzegi do środka i…
Ciastka
Babeczki z orzechową masą
by Halina Wawrzyńczak • • 0 Comments
Składniki; 2,5 szkl. mąki 20 dag margaryny ½ szkl. cukru pudru 2 żółtka cukier waniliowy Masa: 25 dag orzechów włoskich 1 kostka masła 25 dag cukru pudru 2 żółtka kieliszek rumu płatki migdałowe Sposób wykonania: Margarynę utrzeć razem z mąką po czym w trakcie dodawać żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie wyrobić i wstawić…