Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ciastka

Ciastka, ciasteczka – małe pyszności!

Greckie pięty

Składniki: 2 ½ szklanki mąki 1 masło/margaryna 2 łyżeczki cukru pudru 1 serek homo szczypta soli Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zagnieść w rękach, odstawić na 1-2 godz. do lodówki Ciasto rozwałkować, szklanką/literatką wycinać kółka, dodać farsz (owoce, dżem, itp.) , sklejać tak jak pierogi. Jeśli nie dodamy do ciasta cukru, pięty możemy nadziewać mięsem, kapustą…

Makaroniki Myszki

Składniki: 1kg mąki 1jajko 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 10 dag drożdży 1 łyżeczka octu 1 opakowanie cukru waniliowego Sposób przyrządzenia: Mleko, cukier i margarynę podgrzać, a następnie dodać rozkruszone drożdże. Mąkę przesiać przez sito do miski.  Wymieszać z cukrem waniliowym. Dodać jajko, ocet oraz ciepłe mleko z drożdżami. Dokładnie zgnieść…

Przysmak kokosowy

  Składniki: 75g masła 200g wiórków kokosowych 175g skondensowanego mleka kilka kropli barwnika spożywczego (wg uznania) Sposób przyrządzenia:W rondlu roztopić masło, ciągle mieszając. Dodać wiórki, wymieszać. Wlać mleko i barwnik, ciągle mieszając, gotować 7-10 min. Rondel zdjąć z ognia i przestudzić zawartość. Schłodzoną masę uformować i pokroić na prostokąty. Studzić jeszcze godzinę i podawać. (można…

Ciastko z dziurką

  Składniki: 125g masła 80g cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 8-10 szt landrynek 1 szklanka mąki 1 szczypta soli Sposób przyrządzenia:Masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli połączyć, dodać jajko i mąkę. Zawinąć w folie i na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować ciasto i wycinać foremkami ciasteczka, robiąc w środku ciacha dodatkowe okienko. Landrynki…