Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ciastka

Ciastka, ciasteczka – małe pyszności!

Ciasteczka cynamonowe Agi

  Składniki: 200 g migdałów 5 białek 300 g cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Sposób przyrządzenia:Migdały zemleć, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, wymieszać. Odłożyć 2 łyżki. Do pozostałej masy dodać migdały, cynamon, wymieszać i zagnieść, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć, rozwałkować, wycinać kółka lub pokroić na kwadraty, pokryć je odłożoną pianą,…

Ciasteczka owsiane Agi

  Składniki: kostka margaryny 200ml cukru 600ml płatków owsianych albo muesli (takiego z dużym udziałem płatków owsianych) 300ml mąki pszennej 1 łyżeczka sody albo proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia:Wymieszaj masło i cukier. Dodaj resztę składników. Wyrób ciasto i odrywaj z niego nieduże porcje, z których formuj kulki. Kulki po rozpłaszczaj na okrągłe ciasteczka. Układaj na…

Rurki z kremem

  Składniki:Rurki:3 szklanki mąki kostka margaryny szklanka śmietany 2 żółtka Sposób przyrządzenia:Zagnieść ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, pociąć na paski a następnie nawinąć na posmarowane tłuszczem formy. Piec do złotego koloru. Masa: 1 szklanka cukru szklanka mleka 3 jajka płaska łyżka mąki 30 dag masła dowolny aromat do ciasta Sposób przyrządzenia:Jajko…

Pierniczki swiąteczne

Składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej przyprawa do piernika 3 łyżki masła 2 jajka Sposób przyrządzenia: Masło z miodem i cukrem rozgrzać w garnku, aby był płynny – mąkę, sodę, przyprawę do piernika, 1 jajko i żółtko wymieszać w misce i dolewać rozgrzany miód z masłem i…