Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ciastka

Ciastka, ciasteczka – małe pyszności!

Pawie oczka Laurelin

Składniki: 2 szklanki mąki 24 dkg masła 2 żółtka Beza: 20 dkg cukru pudru 2 białka Do przełożenia: powidła (kwaskowate, najlepiej śliwkowe, wiśniowe, mieszane) Sposób przyrządzenia: Mąkę, żółtka i masło posiekać nożem i szybko zagnieść, odłożyć do lodówki na min.20 minut. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem (najlepiej w makutrze).ciasto rozwałkować cienko, kieliszkiem od…

Murzynek Klaudii

Mała porcja 1 margaryna, 3 łyżki kakao, półtora szklanki cukru – zagotować 5 minut, dodać 3 łyżki wody 1 cukier waniliowy Po zagotowaniu odlać trochę tych składników jako polewę do ciasta (lub zrobić własną)do kubka i po upieczeniu ciasta podgrzać ponownie, a następnie polać nią ciasto. Po ostygnięciu dodać: 3 żółtka (z białek ubić śmietanę)…

Pascha Wielkanocna

Składniki: 1 kg twarogu 5 żółtek 200 g masła 250ml śmietanki 30% 250g cukru pudru 100g rodzynków 100g słodkich migdałów 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej 50g daktyli 50g fig 1/2 laski wanilii wiśnie z konfitury, winogrona i kandyzowane owoce do przybrania. Sposób przyrządzenia: Wanilię zetrzeć na drobnej tarce. Migdały sparzyć i obrać, rodzynki umyć…

Mazurki mojej Babci

Przepis na Mazurki mojej Babci. Składniki: 250 g maki tortowej (nie puszystej) 200 g margaryny (masło roślinne – Np. Kasia) 10 g drożdży 2 żółtka 50 g cukru pudru z wanilią otarta skórka z cytryny Sposób przyrządzenia: Mąkę rozetrzeć z drożdżami na sucho, dodać cukier i tłuszcz (zimny – z lodówki), wszystko dokładnie przesiekach nożem…

Mrowisko

Składniki: ½ kg mąki 4 jaja 2 żółtka 4 łyżki spirytusy cukier waniliowy Sposób przyrządzenia: Ugnieść ciasto i położyć do lodówki na kilka godzin. Później rozwałkować ciasto o grubości 2-3 mm i pokroić w paski o długości ok.10-12 cm i szerokości 3-4 cm. Smażyć na gorąco rozgrzanym oleju. Polewa Składniki: 150 gr miodu 200 gr…