Składniki: 2,75 szklanki dobrej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1 szklanka miękkiego, dobrego masła (bez dodatków) 1, 5 szklanki cukru pudru 2 duże jajka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: Masło i cukier puder utrzeć mikserem na jednorodną, puszystą masę, dodać jajka, chwilę miksować, zmniejszyć obroty i dodać…
Kategoria: Ciastka
Ciastka
Ciacho
by Polcia i Sarcia • • 0 Comments
Składniki: 2 tabliczki (20 dag)gorzkiej czekolady 1 kostka (20 dag) masła 10 dag mąki 30 dag cukru 6 jajek 5 dag włoskich orzechów Sposób przyrządzenia: Rozpuść na parze masło z czekoladą. Jajka ubij mikserem, dodając cukier i mąkę. Do masy zmiksuj ostudzoną czekoladę i wymieszaj z pokruszonymi orzechami. Spód blachy (60×35 cm) wyłóż pergaminem. Wlej…
Ciastka
Kokosanki Gohy
by goha • • 0 Comments
Składniki: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny 30 dag. wiórków kokosowych Sposób przyrządzenia: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, masło stopić, nieco wystudzić i następnie zmiksować z masą jajeczną i wsypać wiórki, całość dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, dwiema łyżeczkami nakładać małe porcje. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym…
Ciastka
Biszkopt piaskowy
by baranekjanek • • 0 Comments
Ciastka
Ryżowe ciasteczka
by asiakiers • • 0 Comments
Składniki: paczka kleiku ryżowego pół kostki margaryny 3 łyżki śmietany 3 jaja pół szklanki cukru 5 łyżeczek wiórek kokosowych cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia dżem lub konfitura (niekoniecznie) Sposób przyrządzenia: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu formatujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Na blasze wyłożonej posmarowanym pergaminem lub folią ( w przypadku…